Børsen: Krydstogt i verdensklasse
Silver Cloud hører til gruppen af små krydstogtskibe.
Rejser Af
Som en vaskeægte velklædt og beleven, gæstfri italiener gennemsejler Silversea verdenshavene, som den ukronede konge af ultraluksussegmentet.

Et krydstogt behøver ikke at være ensbetydende med luksus, selv om dette netop er en af branchens helt store misforståelser. Men når det foregår med det italienske rederi, Silversea, er det noget nær så luksuriøst, som det overhovedet kan blive. Glem alt om kæmpeskibenes tendens til at minde om kvægtransporter, med uoverskuelige køer og bittesmå kahytter. At vælge Silversea til sit krydstogt kan sammenligens med at vælge en privat limousine, når man skal fra hotel til lufthavn frem for en taxi Flåden består af seks skibe, med plads til mellem 132 og 540 passagerer, hvilket skal ses i forhold til de 5000-6000 passagerer der kan være om bord på branchens største. Skal man sammenligne det med transport på vejene, så er disse kæmpeskibe flerstammede tog, mens Silverseaskibene er private limousiner eller VIP-minibusser. Så der er naturligvis også forskel på prisen.


Morgenmad på den private balkon er dagens første kulinariske opdagelse.

Hvor et krydstogt i kæmpeskibsklassen kan fås fra omkring 6.000 kr. om ugen, så kan en uge med Silversea i Caribien fås for cirka 15.000 kr., hvis man benytter sig af de hyppige tilbud, som høvler halvdelen af listepriserne. Og hvad får man så for pengene?

Læs også:
På krydstogt i jagten på nordlyset
Velvære i verdensklasse
Gentlemen's club - Endelig åbent for kvinder

For de kræsne livsnydere

Først og fremmest komfort og service på et plan, som er overvældende, dernæst et gastronomisk og vinmæssigt niveau som er i branchens absolutte top. Læg dertil, at al mad og alle drikkevarer er indeholdt i prisen, så får man en bundlinje, der vil tiltale mange kræsne livsnydere.

Hvor køerne på kæmpeskibene ofte kan synes endeløse, så gøres der meget ud af at Silversea passagererne ikke skal vente mere end allerhøjest nødvendigt. Lad os starte med ombordstigningen. Her kan man som regel godt sætte mindst en time af ved indtjekning på de store skibe, mens der er så mange tjenende ånder hos Silversea, at man er om bord på under en halv times tid. Som regel med et glas champagne og en kaviar canapé i hånden, fra det øjeblik man sætter fod på dørken. Der er en butler tilknyttet suiten, og hvis man ønsker det, pakker vedkommende kufferten ud Man træder ind i en reception, der er udsmykket som en blanding mellem et elegant italiensk luksushotel og en privat pragtbolig, med kostbare antiviteter og unika som udsmykning, tykke gulvtæpper og skinnende marmor. En tjenende ånd viser vej til suiten, hvor en flaske champagne – ikke mousserende vin, men champagne – står parat i en iskøler ved siden af kurven med frisk frugt.

Der er en butler tilknyttet suiten, og hvis man ønsker det, pakker vedkommende kufferten ud. Der er masser af plads til garderoben, en standard suite har et såkaldt walk-in closet med snesevis af bøjler samt hylder og skuffer nok til, at selv den mest veludstyrede garderobe kan komme på rette hylde.


Selv de mindste Silversea-suiter er usædvanligt rummelige.

Standardsuiten har et marmorbeklædt badeværelse med rummeligt kar og oftest en privat balkon. Med en velassorteret bar, dvd-afspiller og en roomservice, som omfatter samtlige retter i skibenes hovedrestaurant, kan man i grunden holde en dejlig ferie med havudsigt uden at forlade suiten. Det skulle da lige være de tre gange om dagen, hvor stuepigen kommer for at gøre rent og rydde op, og man ikke kan undgå at føle sig lidt i vejen.

Men at blive i suiten hele tiden vil kun de færreste nok drømme om, for en vigtig del af krydstoglivet er jo at deltage i selskabelighederne om bord samt at tage på udflugter i fremmede egne, herom senere.

Frivillig selskabelighed

Hvad selskabelighed angår, så er mulighederne rige, hvad enten man ønsker at møde medrejsende i baren, på pooldækket eller måske ved middagen. Hvor de store skibe anviser bestemte tider for spisning, kan man på Silversea spise præcist, når man har lyst. Enten ved et bord reserveret til ens selskab, eller ved at bede om at blive placeret sammen med andre, der ligeledes ønsker selskab.

Måltiderne hører absolut til højdepunkterne, for de italienske gastronomiske traditioner vejer tungt om bord. Pastaretterne er i særklasse gode, men i det hele taget opererer man med et meget højt gastronomisk niveau, svarende til rigtig gode restauranter hjemme i støvlelandet. Det, man betaler for, er elegante omgivelser, en meget høj grad af service samt en forplejning, der befinder sig på det allerhøjeste niveau af, hvad krydstogtverdenenen kan tilbyde Der er et flot udvalg af cirka 25 gratis vine, ligesom vinkortet rummer en perlerække af især italienske, men også franske og amerikanske topvine, til priser der ligger markant under niveauet på landjorden. Her er jo ingen statslige afgifter, som told og skat at trækkes med, hvilket hjælper til at øge morskaben.


Bare fordi man er ude at sejle behøver man ikke at gå på kompromis med indretningen.

Der er en række forskellige restauranter at vælge imellem – fra den formelle hovedrestaurant, hvor påklædningen forventes at være elegant over de mere afslappede specialrestauranter, som varierer alt efter hvilket skib, man rejser med. Regn med, at der på alle skibene er en eller to såkaldte formal nights per uge, ensbetydende med, at herrerne iklæder sig smoking eller mørkt jakkesæt, mens damerne bærer selskabskjoler.

De øvrige dage er det som regel tilstrækkeligt at bære en skjorte uden slips eller poloshirt eller andet med krave for mændenes vedkommende.

Ture på egen hånd

Før og efter maden er rigelig mulighed for at nyde cocktails eller champagne, som begge hører med i all inclusive-begrebet, under mange forskellige former. I varme egne er en af barerne på dækket populære, men derudover er der forskellige udkigssaloner og barer på forskellige niveauer.

Som regel er der en hyggepianist ved cocktailtid og efter middag, ligesom der i skibets teater hver aften er shows af forskellig karakter som dans, tryllekunstnere, opera med mere. Underholdningstilbuddene er imidlertid ikke nær så omfattende eller storladne som på de store skibe.


Omfattende butlerservice er inkluderet i prisen.

Mange benytter sig af skibenes spa, skønhedssaloner og motionsrum som optakt til aftenens selskabelighed eller som behageligt tidsfordriv under dagen.

De fleste benytter sig af mulighederne for udflugter i de havne, man besøger, og her er der igen tale om et kvalitetsniveau, der ligger markant over kæmpeskibenes tilbud. For eksempel skal man sjældent stå og vente længe på udflugtsbusserne og undervejs er forplejningen ligeledes af god kvalitet.

Udflugterne er imidlertid ikke omfattet af all inclusive-konceptet, og priserne kan synes urimeligt høje, f.eks. er det ikke usædvanligt at betale 2-300 dollar for en udflugt af fire-fem timers varighed, hvis et måltid er inkluderet. Så når man besøger havne nær større byer, kan det ofte betale sig at tilbringe tiden på egen hånd, evt. tilslutte sig en lokal tur eller måske leje en bil.

Luksuriøs anonymitet

At vælge Silversea til sit krydstogt kan sammenligens med at vælge en privat limousine, når man skal fra hotel til lufthavn frem for en taxi. Det, man betaler for, er elegante omgivelser, en meget høj grad af service samt en forplejning, der befinder sig på det allerhøjeste niveau af, hvad krydstogtverdenenen kan tilbyde.

Jo, der er enkelte små rederier – bl.a. Seadream – som tilbyder et trin endnu højere op ad stigen. Her skal man bare være opmærksom på, at hele rejsen bliver en langt mere intim affære, hvor man i højere grad bliver som en gæst i et privat selskab med kun en enkelt restaurant at spise i.

I modsætning til Silversea skibene, hvor man på trods af, at personalet kender en ved navn, alligevel er en nogenlunde anonym gæst på et krydstogtsskib med et væld af småkroge, adskillige restauranter og mange barer at gemme sig i.

Læs også:
Krydstogt i kongeklassen
Gudinder og tiggere i Nepal
Nyd en nat i minusgrader på Icehotel

.

Andre læser dette lige nu

Asger Jorn-malerier: En unik investeringsmulighed i en usikker tid

Annoncørbetalt
indhold af Secher Fine Art & Design

Læs seneste udgaver

�