Velkommen på den nye danske luksus-ø
I Smålandsfarvandet lå Vejrø i årevis øde hen. Nu skal øen stå sin prøve som selvbærende økologisk getaway - af den luksuriøse slags. Ro, nærvær, natur og kvalitetsmad skal give gæsterne perspektiv på tilværelsen. Pleasure lagde vejen forbi
Foto: PR-foto
Rejser Af
Man kunne tro, man var kørt forkert. Karrebæksminde Havn en dybfrysende formiddag i marts lægger ikke ved første syn op til, at man slukker bilmotoren og griber weekendtasken.

Spredte snebyer og en lukket pølsevogn signalerer, at vi er godt og vel uden for sæson. Og bortset fra et par parkerede biler og et ældre insisterende par med kikkerter om halsen, er vi de eneste på kajen denne lørdag. Foråret lader vente på sig, og Sydsjælland blunder endnu sin stædige vintersøvn.

"Så snart man sætter sin fod på havnen eller landingsbanen, er tiden ens egen"

En enkelt båd har trodset det omskiftelige vejr og lagt til – vuggende på det ellers øde vand. Fem diskrete bogstaver på fartøjet indikerer, at det er her, den næste del af vores rejse starter.

Destinationen hedder Vejrø. 157 hektar landskab i farvandet nordvest for Lolland. En lille bid af det yderste Danmark, der gennem de seneste seks år har haft noget stort undervejs. Netop dette forår åbner øen for alvor havn, huse og et splinternyt hotel for omverdenen.

 
Man skal da være et skarn (eller ualmindelig stresset) for ikke at nyde denne udsigt.

Rygtet siger bæredygtig ø-luksus i høj potens. Danmarks Maldiverne, har ordene lydt. Det er med skærpet nysgerrighed, vi slipper fastlandet og lader os falde ned i den hvide Targa 44's bløde lædersæder.

Vejrøs maritime chef, Mark Harrop, byder velkommen med kildevand og vejrmeldinger, og 40 minutter over et ruskende råt Smålandsfarvand kan begynde.

Naturen sætter tempoet

Vi lægger til i den nye lystbådehavn på øens nordøstlige kant. Michael Wilson, der bærer titlen som Vejrøs general manager og er en af øens otte faste beboere, tager imod ved kajen. Et trofast ritual, når der kommer gæster fra vandsiden.

 Påklædningen er praktisk og afslappet, på den quiltede, cool måde (vi er på landet, jo vist, men absolut ikke uden for æstetisk rækkevidde), og håndtrykket er fast.

Et par gravemaskiner er i sving omkring havneområdet med de 85 bådpladser, hvor de sidste etaper i øens forvandlingsprojekt snart når deres ende.

 
En spadseretur langs stranden er oplagt når man besøger Vejrø.

Arbejdet har været skarpt udfordret af vind og vejr, og der bliver kæmpet ihærdigt og i døgndrift for at indhente frostforskyldte forsinkelser.

"Herude sætter naturen tempoet," lyder nogle af de første (og tilbagevendende) ord fra Vejrøs førstemand. Vinteren har været streng – også på Vejrø.

 En hvid Landrover holder kærkomment klar til at fragte os fra havnen og længere ind på øen; til Vejrøs nyeste stolthed, hotellet Blæsenborg.

Det er en køretur ad idylliske marker – og skovvej, forbi Skipperly, øens restaurant og gårdbutik, og videre omkring landskabet mod nord, hvor øjet fanger glimt af et par fritgående grise, strandkanten og det mere end 150 år gamle fyrtårn.

De grå skyer på himlen har delt sig en smule, og det tidlige eftermiddagslys kaster sig gavmildt over landskabet, hvor såede jorde blander sig med vilde vækster og upoleret kyst.

For små 100 år siden hed øens indbyggertal 76, og en skole, et mejeri og en købmand holdt liv i Vejrø der, hvor et par moderne udlejningshuse nu har taget pladsen og gør deres til, at øen i dag kan huse op til 75 gæster.

Vi krydser det 700 meter brede stykke land, passerer de nyopførte drivhuse med øens orangeri, og når frem til indgangen til det 12 værelser store hotel.

 
Glade grise under åben himmel.

Et hurtigt øjemål skønner, at der er nogenlunde lige kort fra suite-døren til hønsegården på den ene side og marken med de græsende køer på den anden.

Fra værelsets terrasse kan øerne Fejø og Femø skimtes i det fjerne. Vi er ikke bare tæt på naturen. Vi er midt i den.

Læs resten af artiklen på næste side

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

�