Mayfair: Tag med i multimillionærenes beskyttede legeplads
Londons mest eksklusive bydel, Mayfair, sprænger igen boligpriserne og tiltrækker nu kun et klientel med pengesagerne i orden.
Foto: Tom Okke, Polfoto og PR
Rejser Af
"Oy, mate. What are you up to?"

Kommentaren er ikke unormal i London. Tusinder af håndværkere iklædt arbejdstøj og slidte trainers taler med samme, typiske cockney-accent. Men netop her i Mayfair-bydelen i det centrale London lyder den kække bemærkning som noget fra en anden verden. Fuldstændig fejlplaceret. Og så alligevel ikke.

 Håndværkerne fylder godt i bybilledet i Mayfair, men de bor her ikke. De kommer her heller ikke i deres fritid. De er her kun for at arbejde. De bygger på livet løs. Store, eksklusive luksuslejligheder til mio. af pund eller nye flagshipstores til nogle af de mest kendte brands i verden. Men bo her? Aldrig i livet.

"Can't afford it, mate. Not in a million years," som en af håndværkerne i området omkring Sherpherd Market formulerer det.
 
Fra tagterrassen øverst oppe over den japanske restaurant Aqua Kyoto er der et fascinerende vue over bl.a. Mayfair og Londons Soho-distrikt, der ligesom Mayfair har oplevet en opblomstring i de senere år.

Og hvor har han ret. Huspriserne i Mayfair er kun gået én vej de sidste mange år: Opad. Og det ser endda ud til at stige.

Ifølge ejendomsmæglerkæden Wetherell er der nu kun fem pct. af husene i Mayfair, der er sat til salg til priser under 10 mio. kr. Halvdelen koster mellem 20 og 100 mio. kr., mens der slet ikke er nogle huse at få til under 7,5 mio. kr. Ikke engang en lejlighed.

 Alle vil have en bid af Londons vel nok mest eksklusive bydel, hvor der endnu er liv og mennesker i gaderne.

Der er bestemt også dyre lejligheder at erhverve sig i bydele som Knightsbridge og Belgravia, men her er næsten ingen butikker, restauranter eller caféer. Kun dyre lejligheder og villaer, der står tomme det meste af året. Købt som investeringsobjekter af velhavere fra primært Mellemøsten. Qatarierne fylder f.eks. godt i bybilledet.


"Nye områder som Dover Street Market og Mount Street i de senere år er blomstret gevaldigt op og er blevet hjemsted for flere, upcoming designere og brands med sans for timing"


Men når de skal shoppe er det stadig til Mayfair, de drager i hobetal, og det med god grund. Bond Street har i mange år været kendt for sine mange luksusforretninger, mens nye områder som Dover Street Market og Mount Street i de senere år er blomstret gevaldigt op og er blevet hjemsted for flere, upcoming designere og brands med sans for timing.

 Det handler om at ligge der, hvor trendsetterne flytter hen, når det ene område afløser det andet i jagten på det nyeste nye.

Der er dog ét sted, hvor tiden nærmest står stille. Burlington Arcade. Det smukke, gamle, overdækkede handelsstrøg mellem Piccadilly og Burlington Gardens er et levn fra gamle dage. Eller rettere fra 1819, da arkaden åbnede med 72 forskellige forretninger i to etager.

 
En sjældent syn: En tom Burlington Arcade fotograferet efter lukketid, hvor et gitter i begge ender sørger for, at ingen kommer ind i bygningen.

Siden er arkaden blevet renoveret utallige gange, og nye forretninger er flyttet ind. Senest flere high-end brands som Chanel, Church's og Manolo Blahnik – skomageren, der i forbindelse med åbningen af forretningen udtalte, at han havde ledt længe efter et sted, hvor han kunne sælge sine varer sammen med andre, "der sætter pris på godt, gedigen håndværk."

Og det er netop, hvad Burlington Arcade står for: Kvalitetshåndværk, der ikke går af mode. Det fortæller en af dem, der har haft sin faste gang i arkaden de sidste 14 år, David Hagon, der er urspecialist og arbejder hos vintage urmageren David Duggan.


"Her bor vi side om side med nogle af de bedste inden for deres erhverv. Det er folk, der går op i det, de laver, med liv og sjæl, ligesom vi selv gør"


"Det er jo en ære at drive forretning her i arkaden. Her bor vi side om side med nogle af de bedste inden for deres erhverv. Det er folk, der går op i det, de laver, med liv og sjæl, ligesom vi selv gør," siger David Hagon og finder et par ure frem, som han gerne vil fortælle om.

 "Vi er specialister i vintage-ure – primært i mærker som Rolex og Patek Philippe. Det er den slags ure, kunderne der kommer her i arkaden, er mest interesseret i," fortæller han.

"Jeg var en dag på arbejde, da en tyrkisk herre pludselig kom ind i forretningen. Han havde bemærket et af vores ure i vinduet ud mod arkaden, og det var han meget interesseret i at købe, Han forlod butikken med et ur til en værdi af 2,75 mio. kr. Jeg husker det som en god dag," siger David Hagon og pudser et af butikkens mest dyrebare ure med en lille klud.
 
David Hagon er tidligere direktør for Patek Philippe-forretningen på Mayfairs Bond Street, men er i dag chef for David Duggan Watches i Burlington Arcade.

"Dette Patek Philippe-ur er dit for 3,25 mio. kr. Der findes kun mellem 300 og 400 eksemplarer af det, men netop dette ur har tilhørt guitaristen Eric Clapton, der er lidt af en samler, så det øger værdien betragteligt," fortæller David Hagon.

Den erfarne urmager tilføjer, at onlinehandel slet ikke virker for en lille forretning som David Duggan. De kunder, der er interesseret i at købe værdifulde ure, har brug for at se og føle uret i levende live. Derfor kommer de ind i arkaden for at få syn for sagen, fortæller han.

"Og det er som regel folk fra hele verden. Vi har kunder fra USA, Tyskland, Kina, Mellemøsten. Over det hele."


"Det er bydelen med en af de største koncentrationer af millionærer i hele London. En del af dem ejer måske et hus i området, en lejlighed eller har indlogeret sig på et af de mange femstjernede hoteller, som bydelen er rig på"


Det er dog primært folk med orden i pengesagerne, erkender han, og dem er der tilfældigvis en del af i Mayfair. Det er bydelen med en af de største koncentrationer af millionærer i hele London. En del af dem ejer måske et hus i området, en lejlighed eller har indlogeret sig på et af de mange femstjernede hoteller, som bydelen (naturligvis) også er rig på.

 Der er bl.a. The Connaught nær Mount Street, 45 Park Lane og The Dorchester ud mod Hyde Park samt hotellet The May Fair, der ligger centralt mellem Green Park og Berkeley Square.

Her forklarer hotellets general manager, tyske Botho Stein, at hotellet konstant er nødt til at opgradere både værelser og hotellets restauranter og barer, da publikum i Mayfair er kræsne og mere krævende end andre steder i byen.
 
Den nyrenoverede lobby på The May Fair Hotel er et samlingspunkt for både lokale og gæster. Det er også her, der f.eks. afholdes reception under London Film Festival og London Fashion Week.

"Derfor har vi løbende projekter i gang, og vi har netop indviet vores Mayfair Kitchen, der er en café og restaurant, der vender direkte ud mod Stratton Street, hvor mange mennesker kommer forbi i løbet af dagen. For et hotel som vores er det vigtigt, at vi konstant lokker folk indenfor, så det kan skabe liv og atmosfære," fortæller hotelchefen og påpeger, at hotellet også er sponsor ved f.eks. London Fashion Week og under London Film Festival, hvor flere af filmstjernerne bor på hotellet og bl.a. benytter sig af den private biograf i kælderen under hotellet.

"Vi er det eneste hotel i London, der har så stor en privat biograf, at vi kan invitere 200 mennesker til filmvisning, så det er uhyre populært," siger Botho Stein, der godt er klar over, at han konstant skal tænke kreativt for at udvikle nye tiltag i et meget konkurrencepræget lokalområde.


"Konkurrence er kun sundt, og de mange natklubber og spisesteder er med til at sikre, at der konstant er liv i Mayfair, og det er jo noget af det, der trækker folk hertil"


"Ja, vi er udfordrede, for her i Mayfair ligger der virkelig mange, gode restauranter og barer, som vi konstant skal være på højde med. Men konkurrence er kun sundt, og de mange natklubber og spisesteder er med til at sikre, at der konstant er liv i Mayfair, og det er jo noget af det, der trækker folk hertil."

Dagen er ved at være omme i Mayfair, og det står klart, at hoteldirektøren har ret. Selv ved 22-tiden vrimler det med folk. Flere af dem er på vej ud eller ind af restauranter som Nobu på Berkeley Street, Novikov på Berkeley Place eller Hakkasan på Bruton Street.
 
Drømmene får frit spil i udstillingsvinduet hos David Duggan, hvor vintageure fra bl.a. Rolex og Patek Philippe sælges til store millionbeløb.

Maden er indtaget, og nu gælder det pubben eller barerne. Men dem er der så mange af i bydelen, at det kan være svært at remse dem alle op. Desuden åbner der konstant nye steder, mens andre lukker. Konkurrencen er enorm. Men hey, dette er Mayfair, hvor kun de stærkeste overlever.

  


Læs seneste udgaver

Cxense Display
Cxense Display