Flyselskab indfører tvungen vejning af tykke passagerer
Der skal være ligevægt i kabinen - og der skal hældes nok brændstof på tanken. Derfor vil Hawaiian Airlines nu veje tykke passagerer, før de kan komme i luften.
Rejser Af
"Ja du hopper lige op på vægten, tak. Og så ser vi hvor i flyet du kan få plads."

Sådan modtages overvægtige rejsende nu hos Hawaiian Airlines, der flyver til destinationen Samoa - der til trods for en unik, lokal mad- og musik-kultur også er verdenskendt for at have titlen som verdens mest overvægtige nation.

"Samoa har ifølge CIA Factbook en andel af overvægtige voksne indbyggere med et BMI-tal på 30 eller derover på hele 75 pct."

To amerikanske forretningsmænd der stammer fra øgruppen Samoa, har klaget til det amerikanske transportministerium fordi de blevet vejet før de boardede et fly fra Honolulu til Samoa. Det skriver avisen Telegraph.

 Som et svar på en omfattende fedme-epidemi, har flyselskabet følt sig tvunget til at veje overvægtige passagerer før afgang. Simpelthen for at kunne afbalancere flyet, så ekstremt overvægtige personer ikke får hele læsset til at tippe så at sige - og dermed som en art sikkerhedsforanstaltning, så piloten kan flyve flyet forsvarligt.

Men også som et svar på stigende brændstof-forbrug på de flyvninger, hvor der er mange passagerer fra Pago Pago, hovedstaden i Samoa.
 
Premierminister Tuilaepa Sailele Malielegaoi fra Samoa er en mand af folket. I hvert fald hvis man ihukommer at nationen er verdens største, når det kommer til overvægt. Her er han fløjet til New York for at tale til FN. Det vides ikke om han skulle betale ekstra for rejsen.

De to forretningsmænd har nu klaget, fordi de mener det er diskriminerende, at tiltaget med at veje overvægtige passagerer kun indføres på flyvningerne til og fra Samoa. Men fakta er umiddelbart imod dem.

Samoa har nemlig ifølge CIA Factbook en andel af overvægtige voksne indbyggere med et BMI-tal på 30 eller derover på hele 75 pct. skarpt efterfulgt af andre ø-stater som Nauru (71 pct) og  Cook Islands (64 pct.).
 
 Disse tal er dog fra 2007-08 og nyere estimater peger på at tallet på Samoa og andre øer nærmer 90 pct.

I 2013 begyndte Samoa Air som det første luftfartselskab i verden at veje passagererne og afkræve betaling pr. kilo kropsvægt sammenregnet med passagerens bagage.

Tiltaget blev kritiseret for at være udemokratisk og diskriminerende, da mænd med denne politik næsten altid ville ende med at betale mere end kvinder, ligesom høje personer også klagede over at skulle betale mest samtidigt med at de havde mindst benplads. Men det fik ikke Samoa Air til at ændre på politikken.

Nu vil det vise sig om trenden med vejning af passagerer også finder vej til de internationale lavprisselskaber.

  

Læs seneste udgaver

Cxense Display
Cxense Display